Wednesday, March 2, 2022

Kort uppsats om luftföroreningar

Kort uppsats om luftföroreningar



Det finns vissa metalliska föroreningar som släpps ut i luften vid gruvdrift. Anlita USA-experter för luftföroreningsuppsats. Indien marscherar framåt på väg att bli en industriell supermakt i modern tid. Att plantera fler träd, byta till solenergi, använda kollektivtrafik, välja energieffektiva apparater och utveckla en miljövänlig livsstil är några av dem. Luftföroreningar är en miljöfråga som påverkar ekosystemet negativt. Men inga effektiva åtgärder för att stävja luftföroreningar har vidtagits hittills. Även om det har hållits många seminarier och symposier är lösningen fortfarande långt ifrån, kort uppsats om luftföroreningar.





Lång och kort uppsats om luftföroreningar på engelska



Essä om luftföroreningar! Dessa uppsatser hjälper dig också att lära dig om orsaker, effekter och förebyggande av luftföroreningar. Innehåll Lista över uppsatser om luftföroreningar Uppsats om luftföroreningar — Fakta Uppsats 1 — Orduppsats om luftföroreningar — För barn och barn Uppsats 2 — Orduppsats om luftföroreningar — För skolelever Klass 3, 4 och 5 Uppsats 3 — Orduppsats om luftföroreningar Luftföroreningar — Orsaker Uppsats 4 — Orduppsats om luftföroreningar i indiska städer — Orsaker, effekter, förebyggande och slutsats Uppsats 5 — Orduppsats om luftföroreningar — För elever i klass 5, 6, 7, 8, 9 och 10 Uppsats 6 — Ord Uppsats om luftföroreningar — För högskolestudenter Uppsats 7 — Orduppsats om luftföroreningar i Indien — Orsaker, effekter och förebyggande Uppsats 8 — Orduppsats om luftföroreningar i Indien — För Civil Services, IAS, IPS, UPSC och andra konkurrensutsatta prov Uppsats 9 — Ord.


Luftföroreningar är processen att släppa ut giftiga partiklar i luften som sänker dess kvalitet. Förekomsten av skadliga kemikalier och andra ämnen i luften som leder till olika typer av skador på levande varelser och annan flora och fauna kallas luftföroreningar. Kort uppsats om luftföroreningar uppsatser för studenterna, utarbetade av oss kommer att kunna ge en inblick i denna fråga. Dessutom är uppsatserna skrivna på ett enkelt språk som kommer att vara till nytta för elever i alla klasser. Publik: Nedanstående uppsatser är exklusivt skrivna för barn, barn och skolelever klass 5, 6, kort uppsats om luftföroreningar, 7, 8, 9 och Dessutom kan de studenter som förbereder sig för IAS, IPS, UPSC, Civil Services och andra konkurrensutsatta prov också öka sina kunskaper genom att studera dessa uppsatser.


Luftföroreningar är förekomsten av farliga och skadliga kemikalier och gaser i luften som gör den atmosfäriska luften olämplig för rutinändamål av växter och djur. Förändringarna, som kan vara fysiska, kemiska eller biologiska, kort uppsats om luftföroreningar luftens natur, försämra kvaliteten på de biotiska liven i miljön. Det finns många orsaker till luftföroreningar, kort uppsats om luftföroreningar. Mänskliga aktiviteter är den första och enda orsaken till miljöföroreningar av någon form. Allt vi gör genom att bränna något material, vare sig det är hushållsartiklar eller industrikemikalier, släpper ut skadliga gaser som orsakar luft kort uppsats om luftföroreningar. Vägtrafiken som producerar stora mängder damm, användningen av kylskåp och kylare som släpper ut fluorkolväten i atmosfären orsakar luftföroreningar.


En annan stor källa till luftföroreningar är industrierna. Luftföroreningar orsakar andningsproblem, cancer och kardiovaskulära problem hos människor. Barn kan drabbas av sjukdomar som lunginflammation och astma. Miljön lider av den globala uppvärmningen på grund av vilket klimatförändringar och väderförändringar sker. Surt regn är en annan effekt som gör att jordbruksmarkerna förlorar sin fertilitet. Djur möter också bördan av luftföroreningar och de flyttar sina livsmiljöer från en plats till en annan och orsakar störningar i ekosystemen. Det görs många försök på olika nivåer i samhället för att stävja orsakerna till luftföroreningar. Låt oss också ta ansvar för att upprätthålla en säker miljö, kort uppsats om luftföroreningar.


Dessa giftiga partiklar kallas föroreningar. Vissa av dem är naturliga, som t.ex kort uppsats om luftföroreningar, pollen, dimma, kort uppsats om luftföroreningar, sand, vulkanutbrott osv. Medan exemplen på konstgjorda föroreningar är rök från industrier och fordon, förbränningsgaser, klorfluorkolväten CFC från kylskåp, förbränning av kol, oljor och andra fossila bränslen, etc, kort uppsats om luftföroreningar. Enorma trädhuggningar och drastisk tillväxttakt i industrialiseringssektorn har gjort luftföroreningar till det största problemet för mänskligheten.


Konsekvenserna av den snabbt försämrade luftkvaliteten syns tydligt i form av flera djupgående skador. Sjukdomar som astma, lungcancer, cancer, njur- och leverinfektioner, etc. Det har inte bara lett till allvarliga hälsoproblem för människor utan också påverkat djurlivet. Många av floran och faunan, särskilt det marina livet, håller på att dö ut på grund av de höga föroreningar som finns i luften. Det överdrivna svavel som finns i luften blandas med regnet. Som ett resultat av detta sura regn försämras jordkvaliteten och överlevnaden för fiskar, växter och mikroorganismer blir svår. Luftföroreningar leder också till avskogning, sura regn, utarmning av ozonskiktet och global uppvärmning.


Globala steg tas för att skydda miljön. Plantera fler träd, kort uppsats om luftföroreningar till solenergi, använda kollektivtrafik, välja energieffektiva apparater och utveckla en miljövänlig livsstil är några av dem. Luftföroreningar är en miljöfråga som påverkar ekosystemet negativt. Människor är tvungna att tänka på vad som händer med dem i den nuvarande tiden och väldigt få tenderar att tänka på framtiden. Eftersom industrier, jordbruk och mänsklig aktivitet fortsätter att bidra till luftföroreningar påverkas människor inte omedelbart och deltar därför inte i kontroll- och förebyggande program.


Luft är en av de mest värdefulla gåvorna från Moder Jord eftersom alla levande och livlösa föremål på jorden är beroende av den för att överleva. Utan luft skulle djur och människor inte ha förmånen att andas och växter skulle inte ha luftväxlingsprocesser. Framtiden för människors och djurs liv kommer att vara dömd av de ökande föroreningarna som släpps ut i atmosfären. Ansamlingen av föroreningar under de kommande tio åren kommer kort uppsats om luftföroreningar skadliga effekter eftersom en kombination av giftiga kemikalier, strålning och skadliga gaser kommer att ha samlats. Klimatförändringarna kommer att vara onaturliga och farliga, t.ex. Skulle jorden vara beboelig med dessa galna effekter? När dessa extremiteter av klimatförändringar nås, skulle det vara oåterkalleligt.


Livsmedelsförsörjningskedjan kommer också att påverkas negativt eftersom växter kommer att ha gifter på grund av surt regn och därför kommer sjukdomar och dödsfall att bli resultatet av konsumtion av dessa gifter. Ekonomin kommer att påverkas negativt eftersom hälsan kommer att försämras liksom kvaliteten på varor för handel, särskilt livsmedelsgrödor. Program för att förebygga luftföroreningar är ineffektiva på grund av utmaningar. Finanserna är otillräckliga, särskilt för att utvecklingsländerna ska kunna uppnå målen för att förebygga luftföroreningar. Regeringen och enskilda saknar motivation på grund av felplacerade prioriteringar och politik. Varje dag blir luftföroreningstakten i atmosfären högre.


Detta beror vanligtvis på de föroreningar som släpps ut i luften genom många mänskliga aktiviteter. Det är viktigt för den nuvarande generationen att känna till hotet bakom denna situation och att kontrollera det innan det förstör atmosfären. Industrialiseringen är en av de största orsakerna bakom de ökade luftföroreningarna. Användning av höga kemiska ingredienser och bränslematerial gör att föroreningar smälter samman i atmosfären. Dessa partiklar som frigörs kommer att förorena den friska luften kraftigt, kort uppsats om luftföroreningar. Utsläpp av kolmonoxid är en annan obestridlig orsak till denna atmosfäriska förorening. När bränslet förbränns i fordon släpper de ut skadliga gaser till omvärlden, som i sin tur förorenar hela luften runt.


Men i dagens värld finns det fler fordon på väg och därmed ökar deras påverkan på miljön. Omhändertagande av avfall, oavsett om det är biologiskt, plast- eller e-avfall, utan korrekt behandling, bidrar också till luftföroreningar. Brinnande plast kommer att producera många skadliga gaser, vilket kommer att vara ett hot mot den omgivande atmosfären och orsaka allvarliga andningsproblem hos människor. Detta gäller även e-avfall. Biologiskt avfall när nedbrytning släpper ifrån sig den illaluktande lukten. Gröna blad absorberar koldioxid från atmosfären under dagar för att producera mat med hjälp av processen fotosyntes. Denna process hjälper atmosfären att behålla sin kort uppsats om luftföroreningar med gasformiga kompositioner.


Men i denna moderna värld har vi människor byggt för många byggnader för att skära ner dessa dyrbara livräddare. Skogsskövling och förstörelse av växter har påverkat mängden kol som består av gaser i atmosfären, vilket resulterat i en jämförelsevis lägre syrehalt. Syre är den enda gasen som håller oss vid liv. Att spara träd och gröna växter kommer inte bara att rensa atmosfären utan också hjälpa oss att leva det här livet lyckligt, kort uppsats om luftföroreningar. Det är vårt ansvar att hålla denna atmosfär snygg och ren. Vi kan klara denna uppgift genom att ta väl hand om vår natur och undvika att göra saker som orsakar luftföroreningar.


Plantera fler träd och undvik att använda fordon varje steg du tar. Minska mängden skadlig gas som släpps ut i atmosfären. En frisk fläkt har blivit ganska osannolikt för de tätbefolkade indiska städerna. Luftföroreningar orsakade av utsläpp av föroreningar i form av kemikalier, gaser, aska ökar i oroväckande takt. Indien är hem för en femtedel av världens befolkning och varje år, nästan 1. Föroreningen av luft på grund av föroreningar har förstört den naturliga balansen i miljön, vilket försämrar människor och alla andra livsformer. Indien marscherar framåt på väg att bli en industriell supermakt i modern tid.


Baksidan är att uppnå detta mål är de höga halterna av organiska föreningar, kolväten, kolmonoxid och kemikalier som släpps ut i luften av industrierna. De kort uppsats om luftföroreningar kraftverk ökar luftföroreningarna avsevärt genom att släppa ut enorma mängder flygaska, kort uppsats om luftföroreningar, kolföreningar och SO 2. Befolkningsexplosionen har utökat tyglarna i indiska städer, vilket resulterat i ett patetiskt trafiktillstånd på vägarna. Fordon på vägen släpper ut gaser och farliga ångor genom att oförsiktigt förbränna petroleum och andra fossila bränslen. De indiska bönderna använder urskillningslöst bekämpningsmedel och konstgödsel för att öka sin produktion. Dessa kemikalier släpper ut farlig ammoniakgas, som är en stor förorening.


Smogen som släpptes på grund av stubb i närliggande jordbruksmarker var den främsta orsaken till att luften kvävdes i New Delhi. Det största hotet från luftföroreningar är utan tvekan global uppvärmning och klimatförändringar. För varje dag som går torkar temperaturökningen ut vattenresurserna, oregelbunden nederbörd gör enorm skada på jordbrukssektorn. Luftförorening kort uppsats om luftföroreningar orsakar många andningssjukdomar såsom lunginflammation, hals-, näs- eller lungirritationer och astma. Människor som lever i dålig sanitet utsätts för skadliga gaser och kemikalier som leder till allvarliga hälsoproblem. Som global medborgare delar alla indianer lika ansvar för att rädda ozonskiktet från utarmning. Förtunning av ozonskiktet resulterar i att skadliga ultravioletta UV-strålar kommer tillbaka till jorden vilket leder till allvarliga avvikelser, hud, kort uppsats om luftföroreningar, och ögonproblem.


Den indiska regeringen har antagit luftföroreningslagen som tydligt förbjuder industrier, kraftverk och fordon att släppa ut partiklar, kolmonoxid, bly eller andra giftiga material över en angiven nivå. Att använda kollektivtrafik som tåg eller buss kommer att kraftigt minska antalet fordon på vägen och successivt minska luftföroreningarna. Genom att byta till grön energi och förnybara energiresurser som sol, vind eller vattenkraft kan vanliga människor på ett framträdande sätt bidra till att minska luftföroreningarna. Att plantera fler träd är den enklaste lösningen på denna kolossala kris. Våra framtida generationer har en födelserätt att andas ren luft. Indien står på randen av att bevittna en nationell katastrof om inte omedelbara åtgärder vidtas för att fördöma luftföroreningar.


Medvetenhet om detta allvarliga ämne måste skapas i stor skala så att våra dagliga metoder inte bidrar till dessa problem, kort uppsats om luftföroreningar.





divisions- och klassificeringsuppsats



Forskarna vid NOAA har rapporterat plus på varandra följande månader med temperaturer över genomsnittet. NASA har rapporterat värmande hav, krympande inlandsisar och glaciala reträtter, minskat snötäcke på bergstoppar, ökade nederbörd och havsnivåer under det senaste århundradet på grund av den globala temperaturökningen. Luftföroreningar uppstår på grund av naturfenomen såväl som mänskliga aktiviteter. Jämförelsevis orsakar mänskliga aktiviteter farligare och intensifierade luftföroreningar än naturfenomenet. Giftiga gaser från vulkanutbrott, rök från skogsbränder, utsläpp från radioaktiva ämnen och avdunstning från flyktiga organiska föreningar är få naturligt förekommande fenomen som orsakar luftföroreningar.


När fossila bränslen som kol förbränns för energi, växthusgaser som koldioxid, metan, dikväveoxid, fluorerade gaser etc. Där bildar de ett lager och fångar upp värmen från solen. Detta värmer upp temperaturen globalt och påverkar jordens normala klimat. För att lägga till eländet förvärrar dessa klimatförändringar ytterligare vissa typer av luftföroreningar. På grund av extrema värmenivåer och UV-strålning upplevs smog i storstäder med enorma fabriker och tung trafik. Det minskar sikten och orsakar olyckor och påverkar lungvävnad som förvärrar astmasjukdomen. Smog kallas även marknära ozon. Å andra sidan undviker ozonlagret i atmosfären skador på vår hud, ögon etc.


Men klorfluorkolväten CFC härrörde från brinnande plast, kasserade sprayburkar, läckande köldmedier etc. Varje CFC-molekyl har kapacitet att förstöra 1 00 ozonmolekyler. Avskogning för att skapa jordbruksmark, avelsdjur, timmeravverkning, ge ved har förhöjda utsläpp av växthusgaser förutom att skada ekosystemet, ökad jorderosion etc. Bly från kasserade batterier, kolmonoxid som frigörs från cigaretter, till och med partiklar från bekämpningsmedel är några andra orsaker till luftföroreningar på grund av mänskliga handlingar. Regeringar över hela världen och intressenter som FN, Världshälsoorganisationen WHO etc.


Rekommendationer från dessa organ implementeras på nationell och lokal nivå. Den 4 november har Parisavtalet undertecknats av nationer för att bekämpa klimatförändringarna. För att lindra trafikstockningar och stävja fordonsföroreningar, motverka urbanisering, kollektivtrafik, cykling, promenader etc. Plantor planteras för att främja grönska och ren luft. Vår centralregering har tagit initiativ som att främja solcellsenergi, vindenergi, dieselbränsle med låga utsläpp från alger, naturgas, adoption av elfordon etc. När man är engagerad i jordbruket uppmuntras besprutning av bekämpningsmedel på marknivå i motsats till flygbesprutning för att undvika suspension av bekämpningsmedelspartiklar i luften.


Varje individ bör personligen bidra till att minska luftföroreningarna. Genom dagliga aktiviteter släpper vi kontinuerligt ut koldioxid till atmosfären, som kallas vårt koldioxidavtryck. Vi kan minska det genom ekonomisk användning av vatten, elektricitet och transport, som att föredra att gå framför att köra bil, lokalt odlad mat framför importerad, etc. Om dessa discipliner långsamt införs i vår normala vardag, kan vi hjälpa varandra och den framtida generationen med en ren luft, fri från föroreningar. Luftföroreningar är en av bieffekterna av den snabba tillväxten av industri och stadsutveckling. Eftersom vi inte kan vara mer än några minuter utan luft som är syre, kanske denna aspekt av miljökriserna världen står inför, behöver det mesta av vår hängivenhet.


Luftföroreningar har blivit en stor utmaning för både medborgarna och regeringen i vårt land. Ibland kan denna atmosfär få vissa element i sig som förorenar den. Luftförorening är förorening av luft med skadliga ämnen som damm, rök, etc. Luftföroreningar har två huvudorsaker. Den första är genom naturkatastrofer som vulkanutbrott och skogsbränder. Röken och askan som bildas vid vulkanutbrott och skogsbränder blandas med atmosfärsluften och försämrar luftkvaliteten, vilket orsakar luftföroreningar. Den andra är genom påverkan av mänskliga aktiviteter och industrins tillväxt. Tillväxten av industrialisering och urbanisering har bidragit mest till luftföroreningarna.


De skadliga gaser som släpps ut i luften av industrierna är en av de främsta orsakerna till luftföroreningar. På landsbygden använder de flesta människor biomassa och fossila bränslen för matlagning, vilket återigen bidrar till luftföroreningar. Användning av konstgödsel och bekämpningsmedel för jordbruket bidrar också till luftföroreningar. Vissa städer har så många föroreningar i luften att det är farligt att andas in dem och människor måste bära masker eller syrgasflaskor. Detta är en sorglig bild om vi betänker att andning är en naturlig del av allt levande. Luftföroreningar påverkar hela ekosystemet inklusive växter, djur och människor. När luften som vi andas in blir förorenad påverkas både djurs och människors hälsa negativt.


Partiklarna påverkar luftvägarna och orsakar bronkit, astma och andra lungsjukdomar. När rök blandas med luft bildas smog, vilket minskar sikten och därmed leder till olyckor. Surt regn är också en följd av luftföroreningar som korroderar metallerna och byggnaderna. Global uppvärmning är en av de största effekterna av luftföroreningar, som orsakar utarmning av ozonlagret, vilket resulterar i hudsjukdomar hos människor. Den globala uppvärmningen medför också klimatförändringar som återigen påverkar ekosystemet. I början av 1900-talet såg man några av de värsta exemplen på luftföroreningar. Människor bör förstå att deras överlevnad är kopplad till luften de andas och de måste göra allt som står i deras makt för att stoppa de dåliga effekterna av den moderna och industriella världen.


Det har gjorts många initiativ som förändrat sättet vi släpper ut farliga föroreningar i luften som att mindre fossilt bränsle förbrukas och ny och hållbar teknik implementeras för produktion av kraft. Detta är bara början eftersom vi har påverkat innehållet i luft under mycket lång tid, den dåliga effekten kan inte vändas så snabbt. Andra metoder för att minska luftföroreningarna inkluderar att främja skogsplanteringsprogram, använda alternativa bränslen för matlagning, använda gödselmedel och bekämpningsmedel av bättre kvalitet som är mindre skadliga, använda mer kollektivtrafik, etc. Mer kan göras eftersom system designas som innehåller en rad växtliv i dem med det uttalade syftet att rena luft, fabriker tvingas installera filter och uthyrningsbara energikällor som inte använder fossilt bränsle eller kärnkraft.


Regeringen har också tagit många initiativ för att förbättra luftkvaliteten genom korrekt övervakning och stifta strikta lagar för att upprätthålla ren luftstandard. Om vi ​​fortsätter att göra dessa på ett regelbundet sätt kan vi alla minimera den skadliga effekten av luftföroreningar och skapa en hälsosam atmosfär att leva. Världen kommer inte att förändras över en natt och den kommer inte att förändras av sig själv. Det betyder att vi måste fatta ansvarsfulla beslut för att minska luftföroreningarna och börja göra dem varje dag. Föroreningar är en stor miljöfråga som har utmanat landet. Luftföroreningar är förorening av luft av skadliga ämnen som kommer in i luften.


Luftföroreningar är utbredda och de fortsätter att expandera. Med den växande befolkningen realiseras ständigt en utbredd luftförorening. Detta är en stor utmaning för både medborgarna och regeringen eftersom de påverkas negativt av konsekvenserna av luftföroreningar. Landet påverkas av luftföroreningar i nästan alla aspekter men mestadels är hälsoeffekterna mer negativa än de andra. Luftföroreningar är inte bara ett hot mot människors liv utan även mot djur, synlighet, växter och lukter.


Utsläpp av föroreningar till luft kan ske antingen naturligt eller på grund av mänsklig inblandning. Naturliga orsaker till luftföroreningar förekommer sällan och de är inte utbredda jämfört med mänskliga ingrepp som orsakar det mesta av föroreningarna. Naturliga orsaker inkluderar vulkanutbrott medan mänskliga ingrepp inkluderar; utsläpp av växthusgaser, bränsleförbränning, industrigaser och avfall som inte har blivit noggrant bortskaffat. Dessa föroreningar innehåller skadliga ämnen t.ex. Den mest skadliga gasen är svaveldioxid och blysubstanser i luften ger negativa hälsoeffekter. Indien upplever trafikstockning, vilket orsakar ökade utsläpp av kol i luften.


Kol är den vanligaste föroreningen i Indien på grund av daglig förbränning av bränsle och biomassa. Biomassa består av bränsleved, kogödsel och avfall från grödor. Matlagningsbränsle i Indien kommer huvudsakligen från förbränning av biomassa. Biomassaförbränning avger mycket rök jämfört med andra former av förbränning. Röken från biomassaförbränning är vanligtvis tjock och koncentrerad. Denna mänskliga aktivitet äger rum både i stadsområden och på landsbygden eftersom det är en sorts kulturell praktik. Med befolkningsökningen ökar ökningen av förbränning av biomassa och detta är en trend som bör hanteras. Luftföroreningar orsakar utmaningar i form av effekterna på ekosystemet.


När luften väl är förorenad påverkas varje levande varelse som är beroende av luft för livsuppehållande negativt. Det är hälsorelaterade effekter både hos djur och människor, för växter är kvaliteten försämrad. De giftiga ämnena i atmosfären skadar människors kroppssystem, särskilt hjärt- och kärlsystemet och andningsorganen. Luftföroreningar resulterar också i bildandet av surt regn som skadar växter. Surt regn kan konsumeras av intet ont anande individer och de kan utveckla sjukdomar från det kemiska innehållet i surt regn. Den globala uppvärmningen är en stor miljökonsekvens av luftföroreningar. Global uppvärmning är resultatet av förstörelsen av ozonskiktet av skadliga ämnen och gaser som släpps ut till atmosfären.


Förstörelsen av ozonskiktet har gradvis skett och konsekvenserna har upplevts i de flesta delar av världen. Global uppvärmning har påverkat alla aspekter av livet, särskilt jordbrukssektorn eftersom tillväxtmönster för växter har påverkats negativt. Effekten av den globala uppvärmningen förväntas fortsätta under åren eftersom växthusgaser fortfarande släpps ut. Effekterna av den globala uppvärmningen skiljer sig från region till region beroende på årstidens förändring e. Insatserna för att förebygga luftföroreningar varierar beroende på vilken metod som används. Som svar på de negativa effekter som upplevs och de utmaningar som står inför, har förebyggande metoder för luftföroreningar inletts.


Det första tillvägagångssättet var avsett att kontrollera graden av luftföroreningar. För att kontrollera luftföroreningar måste utsläppen av växthusgaser minskas genom användning av bättre energikällor som elektricitet. El har installerats i både stads- och landsbygdsområden i Indien. Industrierna har också reglerats att filtrera sitt gasformiga avfall innan de släpps ut i atmosfären. WHO:s Världshälsoorganisation rapporterade en hög frekvens av dödsfall till följd av luftföroreningar och föreslog strategier för att hantera luftföroreningar som en nödsituation för folkhälsan. Strategierna som skulle implementeras var bland annat luftreningsprojektet. Regeringen har också implementerat strikta riktlinjer för avfallshanteringssystemen i landet. Regeringen har genom miljöministeriet använt sig av Central Pollution Control Board CPCB för att övervaka luftföroreningarna i landet i syfte att minska den.


Antagande av moderna framsteg inom energiproduktion så att gamla modeller för energiskapande som orsakar luftföroreningar kan elimineras. Biomassaförbränning orsakar mycket kolutsläpp men energin som produceras är otillräcklig och processen är ansträngande. Nya framsteg som användningen av elektriska apparater och solenergiapparater i matlagning resulterar i ett kontrollerat tillstånd av gasutsläpp till atmosfären. Det är upp till folket att anamma dessa moderna metoder och acceptera förändring. Allmänhetens medvetenhet är en nyckelaspekt i förändringsimplementering, för om allmänheten är välutbildad blir det lättare att acceptera förändring. Sammanfattningsvis har luftföroreningsutmaningarna känts globalt eftersom livsprocesser har störts.


Regeringen och medborgarna har ett kollektivt ansvar för att förebygga och kontrollera luftföroreningar. Effekterna av luftföroreningar kommer att minska när luftföroreningarna minskar. Även om människor inte har tillräckligt med resurser för att reparera skadorna orsakade av luftföroreningar, kommer förebyggandet gradvis att visa förbättringar. Luftföroreningar är förenklat en typ av föroreningar som påverkar kvaliteten på luften vi andas in och som orsakas av många olika föroreningar, varav koloxider, kväveoxider och svaveloxider är de främsta bovarna. Nivån av luftföroreningar beror på typen och mängden av föroreningar som släpps ut från olika källor eftersom föroreningarna inte stannar på ett ställe och sprids runt på grund av de topografiska och meteorologiska förhållandena.


Det är ett utbrett problem som påverkar miljarder människor runt om i världen och det orsakar hälsorisker för människor. Det är en fråga som ökar dag för dag eftersom det finns en betydande ökning av koncentrationen av skadliga och giftiga material i luften. En stor variation av mänskliga aktiviteter är orsaken till att detta problem blir livshotande. När det gäller PM 2. Enligt rapporten andas 9 av 10 människor förorenad luft och 7 miljoner människor dör varje år på grund av luftföroreningar. Dessa fina partiklar är mindre än 2.


De huvudsakliga källorna till dessa fina partiklar inkluderar hushållens, industrins, jordbrukets och transportsektorns ineffektiva energianvändning och kraftverk som eldas med kol. På vissa ställen är damm från sand och öken, förbränning av jordbruksavfall och till och med avskogning också orsaker till luftföroreningar. Det finns några naturliga källor till föroreningar också som inkluderar pollen, sporer, vulkaniska gaser och solflammor. Skogsbränder leder också till föroreningar som är skadliga. Naturlig radioaktivitet och avdunstning av organiska föreningar tillhör också kategorin naturhändelser som leder till luftföroreningar.


Den vanligaste och lätthanterliga orsaken till luftföroreningar är ineffektiv förbränning av bränslen i industrier, fordon, matlagning och andra aktiviteter som leder till bildning av sot, kväveoxider och svaveloxider. Det finns vissa metalliska föroreningar som släpps ut i luften vid gruvdrift. Tillverkning av konstgödsel, bekämpningsmedel m.m. De har en negativ effekt även när de används av bönder för att öka växtproduktionen. Kemikalier som ammoniak frigörs som blandas med frisk luft vilket resulterar i luftföroreningar. Branscher släpper ut giftiga röker och gaser som har höga halter av kolmonoxid, organiska föreningar, kolväten, kemikalier, etc.


Och eftersom antalet industrier ökar, finns det en ökning av dessa föroreningar eftersom luften inte behandlas innan den drivs ut i atmosfären. Även de felaktiga metoderna för avfallshantering är en orsak till luftföroreningar. Det är inte bara ett problem som resulterar i markföroreningar utan det påverkar också luftkvaliteten eftersom nedbrytning frigör metangas som är en luftförorening. Föroreningar kan delas in i gasformiga och partikelformiga. Båda kan ha negativa effekter på människors hälsa. Det finns andra föroreningar som kväveoxid, kolmonoxid och ozon som påverkar hälsan tillsammans med vissa icke-halogenerade kolväten och svavelgaser. Det kan orsaka ett stort antal dödliga och icke-dödliga sjukdomar.


Det kan göra människor mer mottagliga för något så värre som cancer. Partiklarna påverkar luftvägarna och kan orsaka bronkit, astma och andra lungsjukdomar. Smog kan försämra sikten och som kan leda till olyckor på vägen. Det skadar också växtlivet och orsakar andningsproblem. Några av exemplen på problem som skapas av dessa föroreningar är: kolmonoxid binder till hemoglobin i blodet och minskar dess syrebärande förmåga. Det kan också vara dödligt vid höga koncentrationer. Svaveloxid orsakar irritation i ögonen och kan även orsaka skador på luftvägarna. Luftföroreningar är ansvarig för många icke-smittsamma sjukdomar som leder till döden.


Dessa inkluderar hjärtsjukdomar, stroke, kronisk obstruktiv lungsjukdom och lungcancer. Luftföroreningar skadar också hela ekosystemet och det påverkar växter och djur tillsammans med människor. Det finns en utarmning av ozonlaget på grund av detta, vilket har långvariga negativa effekter på miljön. Med ökande luftföroreningar har den globala uppvärmningen ökat eftersom det sker en ökning av temperaturen på grund av växthusgaserna. Dessa gaser får växthuseffekten att föröka sig och det resulterar i ytterligare temperaturhöjningar. Detta har resulterat i smältning av glaciärer, höjda havsnivåer, förändringar i klimatet över hela världen. Det finns en utarmning av ozonskiktet vilket förvärrar problemet med växthusgaserna.


Eftersom vi har sett att det finns många negativa effekter av luftföroreningar är det mycket viktigt att kontrollera det. Kontrollåtgärder behöver vidtas så att föroreningarna kan minskas i luften. Några av de vanliga kontrollåtgärderna inkluderar användning av alternativa bränslekällor för fordon såväl som matlagning, främjande av användningen av kollektivtrafik, minimering av fordonsavgaser, massiva skogsplanteringsprogram så att det finns många träd att absorbera förorenande CO 2 , korrekt behandling av luft som släpps ut från fabriker och många sådana andra. Återvinningsinsatser på gräsrotsnivå kommer att bidra till att förbättra miljön.


Tillsammans med alla dessa åtgärder bör det finnas utbildnings- och medvetenhetsprogram som hjälper människor att förstå att detta är en livshotande fråga som måste tas på allvar. Det finns också vissa statliga initiativ. Det finns nu förbättrad luftkvalitetsövervakning som hjälper människor att förstå betydelsen av detta problem i Indien. Det finns handlingsplaner som är sammansatta för att säkerställa att strikta åtgärder vidtas så att alla städer måste upprätthålla vissa ren luftstandard. Indien lider av en av de värsta luftföroreningarna. Det har förklarats som en nödsituation för folkhälsan. Partiklarna från huvudstaden sprider sig till närliggande landsbygdsområden och de påverkas också av den förorenade luften.


På grund av detta problem var regeringen tvungen att stänga skolor, införa system med udda jämna fordonsnummer och höja parkeringsavgifterna i huvudstaden. Det fanns andra åtgärder som fem dagars förbud mot konstruktion och rivning i Delhi. Det är inte bara tunnelbanestäderna som är orsaken till detta problem. Landsbygden bidrar lika mycket till denna fråga. Hushåll på landsbygden använder biomassa som matlagningsbränsle som producerar föroreningar. Praxis som bränning av stubb är också vanliga. Förorenad luft kan flytta från dessa områden till större städer och kombineras med föroreningar i luften som finns på grund av trafik, fabriksutsläpp och till och med byggdamm.


Enligt en rapport från WHO finns det större chanser att mödrar föder barn som är underviktiga i hushåll som använder biobränslen. Fattigdom är en orsak till att människor fortfarande använder detta matlagningsbränsle. Bergen och kullarna i Indien fungerar också som en reservoar som fångar upp all giftig luft i olika delar av landet. Detta gör luften för farlig för att andas in. Det finns lagar mot föroreningar i Indien men de efterlevs inte väl. Utsläpp från motoriserade fordon är en viktig källa till luftföroreningar i Indien. Ur hälsosynpunkt är de mest skadliga föroreningarna partiklar PM och kolväten HC.


Okontrollerade utsläpp från motorfordon har identifierats som en av de främsta orsakerna till luftföroreningar. Enligt tillgängligt luftkvalitetsdatum är fina partiklar de absolut allvarligaste föroreningarna. Transporter bidrar avsevärt till partikelutsläppen och ett tvåtaktsmotorfordon av vilket det uppskattas finnas trehjuliga kollektivtrafikfordon och tunga dieselfordon i Delhi. Regeringen har utfärdat utsläppsnormer och andra bestämmelser som gäller fordon i bruk. Dessa åtgärder behöver finjusteras ytterligare, eftersom det inte går att hantera föroreningarna genom att bara avsätta dessa lagar och förordningar.


Luftföroreningar påverkar inte bara människor utan har också en dålig inverkan på träd, hus och arkeologiska strukturer. Taj Mahal, ett mirakel i marmor och historiska monument, står inför allvarlig fara från luftföroreningar. Men vi släpar efter eftersom lite har gjorts för att minska luftföroreningarna. Våra ögon är bara på luftföroreningar från fordon eftersom det är mycket märkbart och vi lider omedelbart. Men hur är det med de tusentals slag runt om i landet? Vad sägs om de tusentals oplanerade industrierna? Bryr de sig om miljön?


Definitivt, några av dem får miljöcertifiering från miljödepartementet, men de bryr sig aldrig om att följa de villkor och villkor som de åläggs. För ofta sker varken någon övervakningsverksamhet eller någon uppföljning av de från myndigheten. I de flesta fall följer industrierna och projekten inte de miljölednings- eller begränsningsåtgärder som beskrivs i deras miljörapporter som lämnats till DOE. Denna dom ledde dock till att några taxibilar och bussar försvann från städerna. Domstolen misslyckades på samma sätt förra året när dess försök att förbjuda alla offentliga fordon som var mer än 15 år gamla och beordrade införandet av blyfri bensin och CNG.

No comments:

Post a Comment