Monday, March 14, 2022

Hur man skriver en profiluppsats

Hur man skriver en profiluppsats



Powerpoint presentation. Alla dessa faktorer borde få läsaren att vilja gå igenom din profiluppsats. Utmaningen med en profiluppsats är att samla informationen och ge den form i en uppsats som förmedlar en huvudidé; det finns flera riktlinjer för att hjälpa en författare att göra detta, hur man skriver en profiluppsats. Alla dina förklaringar bör baseras på intervjun du genomförde. Uppsats om demonetisering, skrivguide för studenter från essaybasics.





Vad är syftet med en uppsats?



En profiluppsats är en typ av informativ uppsats som beskriver en person, plats eller händelse. Den ska vara saklig och beskrivande men trevlig att läsa. Få en steg-för-steg-guide för hur du skriver en profiluppsats som kommer att bli en hit bland dina läsare. Att skriva en framgångsrik och effektfull profiluppsats kräver arbete. För att vara förberedd, ta dessa steg innan du skriver. Du kan hitta profiluppsatser i professionella tidningar och skrivande. Kolla in kändisprofiler i publikationer som Washington PostNew Yorker eller Esquire. Notera:. Läs så många du kan. Kom ihåg att dessa är de bästa av de bästa. Att emulera dem kommer att göra ditt papper ännu bättre.


När det gäller att välja ett ämne, tänk på en person, plats eller händelse av intresse. Vanligtvis kommer en känd person eller plats att locka mer läsarintresse eftersom folk är nyfikna på dem. Men beroende på din skrivstil kan en okänd person eller plats skapa ett unikt perspektiv. Din nivå av intresse är vad som verkligen kommer att göra eller krossa din profilbit. Och det kan göra forskning rolig. Förstahandsinformation är alltid bäst eftersom du får information som inte finns någon annanstans. I en intervju, se till att ställa frågor som de kan utveckla. I det här fallet kan du hitta detaljerad information som beskriver personen, platsen eller händelsen genom onlineintervjuer, böcker, memoarer och webbplatser. Detta kan hjälpa till att skapa en rolig och engagerande profiluppsats.


Välj bara den som passar dig bäst och börja skissera. Precis som alla andra uppsatser, inkludera en introduktion, brödtext och avslutning. Använd en skrivkrok för att engagera läsaren. Ställ tänkvärda frågor eller använd en okänd detalj för att fånga deras intresse. Till exempel:. Överväg att lägga till ett spännande originalcitat från ditt ämne, om möjligt. I den sista meningen i din introduktion, lägg till ditt examensarbete för att klargöra vilka punkter uppsatsen kommer att täcka. Med ditt intro skapat är det dags att skriva kroppen, hur man skriver en profiluppsats. Detta är köttet av din artikel. Det är viktigt att:. Använd slutsatsen för att kortfattat sammanfatta all information som presenteras i profiluppsatsen.


Återuppta din avhandling i din slutsats. Vissa författare väljer också att lägga till en slutkrok för att få sina läsare att tänka. Använd en mindre akademisk stil när du skapar en profiluppsats, hur man skriver en profiluppsats. Håll informationen professionell och journalistisk men tänk på hur man skriver en profiluppsats sätt att göra skrivandet engagerande och roligt att läsa. Till exempel, vad är något världen inte vet om Calamity Jane? Inklusive de små, men ändå viktiga, detaljerna är det som får ditt skrivande att sticka ut. Profiluppsatser kan vara kul. Att välja ett ämne som intresserar dig och inklusive roliga detaljer är det som får ditt skrivande att sticka ut. Intresserad av att lära dig mer om uppsatsstilar? Dyk ner i beskrivande och förklarande uppsatsexempel.


Tips för att skriva en utmärkt uppsats kan också driva ditt skrivande ytterligare. Personalskribent. Logga in med Google Ordbok Synonymordbok Meningar Exempel Kunskap Grammatik Biografi Förkortningar Referens Utbildning Spanska Mer om oss Kontakta oss Förslagslåda Sekretesspolicy Cookieinställningar Användarvillkor © LoveToKnow Media. Alla rättigheter förbehållna. Word Finder 4 Pics 1 Word Answers Anagram Solver Scrabble Dictionary Unscramble Words with Friends Fusk. Hem Grammatik Hur man skriver en framgångsrik profiluppsats Hur man skriver en framgångsrik profiluppsats.


Kvinna som sitter i en intervju. Hur man skriver en profiluppsats Att skriva en framgångsrik och effektfull profiluppsats kräver arbete. Läs professionella profiluppsatser Du kan hitta profiluppsatser i professionella tidningar och skrivande. Notera: Intressanta detaljer som skribenten inkluderar Stil och ton Unika introduktionstekniker Hur slutsatsen fungerar Format som används Styckestil Läs så många du kan. Välj ett ämne När det gäller att välja ett ämne, tänk på en person, plats eller händelse av intresse. Hitta giltig information Förstahandsinformation är alltid bäst eftersom du får information som inte finns någon annanstans. Till exempel: Visste du att Calamity Jane var mer än bara en stor berättelse?


Skapa en kropp Med ditt intro skapat är det dags att skriva kroppen. Det är viktigt att: Inkludera sensoriska detaljer som syn, ljud och beröring. Till exempel, om du beskriver en person, diskutera deras namn, ålder, utseende, längd, hur man skriver en profiluppsats, och så vidare. Om du beskriver ett evenemang, lägg till detaljer om vädret och attityder kring evenemanget. Lägg till intervjufrågor och information som läsarna kommer att undra över. Koppla varje stycke med information som presenteras i avhandlingens uttalande. Gå på djupet med din profil så att din läsare känner att de är där med dig. Nå en effektfull slutsats Använd slutsatsen för att summera hur man skriver en profiluppsats all information som presenteras i profiluppsatsen.


Var uppmärksam på ton och stil När du skapar en profiluppsats, använd en mindre akademisk stil. En framgångsrik profiluppsats Profiluppsatser kan vara roliga. relaterade artiklar. Tips om att skriva en bra artikel En lång artikel är den viktigaste nyhetsrelaterade artikeln i en tidning som belyser en viss person, plats eller händelse i detalj. Vanligtvis dyker dessa facklitteratur artiklar djupare in i en berättelse än vanliga artiklar, hur man skriver en profiluppsats. Hur man skriver en uppsats Uppsatser är vanliga hur man skriver en profiluppsats mellanstadiet, gymnasiet och högskolan. Du kan till och med behöva skriva uppsatser i affärsvärlden även om de brukar kallas rapporter vid den tidpunkten.


En uppsats definieras som en kort text som uttrycker information såväl som författarens åsikt. Lär dig hur du skriver en uppsats med 8 enkla steg.





textanalys uppsats



Du kommer att basera din huvuddel och dess stödjande bevis på detta uttalande. Så försök att göra det intressant och övertygande. Kom sedan ihåg att profiluppsatsen inte är en utskrift av dig som intervjuar ämnet om du alls gjorde det. Det här är ett berättande, och det flyter som sådant. Precis som vilken berättelse som helst bör den delas in ordentligt i början, mitten och slutet. Det är också viktigt att komma ihåg logiska övergångar mellan alla dessa delar. Du kan med andra ord inte bara hoppa från ett ämne till ett annat. Det ska finnas ett naturligt och logiskt flöde i din berättelse. Även om det också är möjligt att använda ett aktuellt tillvägagångssätt som avslöjar ett ämne fullt ut och att de går vidare till det andra, väljer de flesta essäförfattare att kombinera aktuella och berättande skrivtekniker i sina profiluppsatser.


Viktigast av allt, kom ihåg att ditt slutmål är att engagera läsaren. Så du bör både underhålla och informera - om du hanterar båda dessa kommer din profiluppsats definitivt att vara bra att läsa! Det bästa tipset här skulle vara att använda små detaljer - de skapar en känsla av exponering, av att faktiskt vara en del av historien. Lycka till med att skriva! Vår blogg har massor av intressanta artiklar för dig, kolla in sidan om berättande essäämnen. Beställ nu. Hem Så fungerar det Priser Bloggrecensioner Uppsatsexempel Beställ nu. Hur man skriver en profiluppsats. Tänk noga på ditt ämne Att välja ämne är en av de saker som kan göra skillnad mellan en framgångsrik och en tråkig uppsats.


Hur man skriver en omvårdnadsuppsats. Hur man skriver en högskoleuppsats. RELATERADE INLÄGG. BEHÖVS HJÄLP? Starta en livechatt med en operatör. chatta nu! Essäförfattare. Anpassad skrift. Antagningsuppsats. Analytisk uppsats. Beskrivande uppsats. Skriv mitt papper. Läxhjälp. Köp uppsats. MBA uppsats. Köp terminsdokument. Terminsatser. Uppsats. Köp forskningsrapporter. Uppsatshjälp. Fallstudie. Matteproblem. Köp avhandling. Hur man skriver en uppsats. Exempel på CV. Personligt brev. Exempel på följebrev. Labb rapport. Capstone-projektet. Personligt uttalande Hjälp. Kommenterad bibliografi.


Läs så många som möjligt. Medan du läser andra framgångsrika uppsatser, observera hur de är skrivna, hur de är uppbyggda, deras ämnesrader, hur ämnet eller personen introduceras och hur innehållet skrivs i stycken. Notera också de ord och stilar som används beroende på ämnet. Notera hur inledningen är skriven om ämnet eller personen som intervjuas. När du läser mer av dem kommer du att förstå dessa små men mycket viktiga saker. Det kommer att förbereda dig med grundläggande kunskaper om att skriva din profiluppsats. Omfattningen av friheten att välja det beror på om du är fri att välja en eller om idéerna redan föreslagits av professorn när du ger dig uppdraget.


När du skriver en uppsats om en redan känd person, dvs. en kändis, en politiker eller en veteran som avsevärt har bidragit till ett område, att skriva ett ämne kommer att vara relativt lätt. Detta eftersom det kommer att väcka ett intresse hos läsarna direkt på grund av nyfikenheten på den intervjuade. Tvärtom, om ämnet är något mindre populärt eller inte känt för många människor, kan det vara en utmaning att skriva en catchy ämnesrad. Att observera formuleringarna och stilarna samt längden på ämnesraderna när du läser framgångsrika profiluppsatser kommer att hjälpa dig mycket att göra en bra en för din uppsats. Om du får välja ett ämne själv bör du välja något intressant som du kan skriva om.


Läs några exempel på ämnesrader för framgångsrika uppsatser. Trots sin akademiska karaktär och professionella röst är skrivstilen för en uppsats mer flexibel jämfört med de andra uppsatstyperna. Du bör använda förstapersonsmetoden specifikt när du skriver en intervju med en person. Detta beror på att läsaren skulle se det som en beskrivning av ett ämne av författaren och förväntar sig samma ton i skrivstilen. Användningen av den första personen är mer acceptabel snarare än den andra personens pronomen på grund av arten av denna typ av uppsats. Undvik dock för mycket användning av den första personen eftersom den kommer att förlora sin effektivitet. Det kommer att distrahera läsaren på grund av för mycket fokus på författaren snarare än ämnet. Observera hur profiluppsatserna är skrivna med förstapersonsröst.


En lyckad uppsats om en person ska kunna locka läsarna. De faktorer som gör uppsatsen effektiv är dess imponerande och engagerande ämnesrad och de inledande raderna. Detta är som ett första intryck som stannar kvar i minnet länge när du presenterar dig för en främling. Introduktionsdelen av uppsatsen ska vara unik och fånga uppmärksamhet och ska göra läsarna angelägna om att läsa vidare. Då bör följande stycken uppfylla de förväntningar som skapas av inledningsstycket. Sedan kommer ämnet som ska vara tydligt och effektivt utformat. Denna och de andra meningarna kan bestå av ett citat eller en anekdot.


För att göra det mer effektivt kan du använda några överraskande fakta, humor eller tankeväckande frågor. Eftersom du har en idé från de föregående styckena kommer en profiluppsats att ha några grundläggande avsnitt som vilken annan uppsatstyp som helst. De är inledningen, kroppen och slutsatsen. Men du måste också vara medveten om vad som bör ingå i vart och ett av dessa avsnitt och hur. Helst bör introduktionsdelen vara på flera rader och skriven på ett intressant sätt. Sedan kommer kroppsdelen, där du kommer att diskutera de punkter du introducerade i introduktionsdelen. Och till sist kommer det en slutsats.


Det här avsnittet kommer att ge dina läsare en sammanfattning av alla punkter som diskuteras i uppsatsen. Du kan observera strukturen i provuppsatserna online. Introduktionsdelen är som en förhandsvisning av din uppsats som ger dina läsare en uppfattning om vad som finns i de efterföljande styckena. De meningar du skriver i inledningen kommer att fungera som utgångspunkter för styckena i brödtexten. Meningarna ska vara informativa och beskrivande om den som intervjuas. Därför bör uppsatskroppen representeras av de punkter du tar med i inledningen. Du bör också följa den ordning i vilken huvudpunkterna tas med i inledningen.


Läsarna är intresserade av att veta något överraskande om den intervjuade personen, så startdelen måste effektivt uppfylla detta krav. Det finns bra sätt att börja en uppsats som att börja med ett citat eller ett faktum eller en överraskande information om personen eller ämnet. Slutligen bör det finnas ett starkt uttalande i slutet av inledningsstycket. Den ska representera huvudsyftet med intervjun så att läsaren vet vad som finns inuti och varför de ska läsa vidare.


Det här är den faktiska delen av din profiluppsats som kommer att ge dina läsare den information de kommer att förvänta sig baserat på introduktionen. Liksom alla andra skrivarbeten bör din uppsats flyta smidigt utan att vara svårt eller tråkigt. Läsarna bör vara intresserade till slutet och syftet med uppsatsen bör förmedlas effektivt. Du bör beskriva detaljerna och exemplet tillsammans med de svar personen har lämnat. Men de bör presenteras med huvudpoängen som du kommer att beskriva härnäst. Denna struktur förväntas följas i de efterföljande kroppsdelarna. Således kommer frågorna eller huvudpunkterna att ha sina egna stycken som en del av kroppen.


Så att läsarna skulle kunna koppla informationen till varje huvudpunkt eller fråga. Förutom detta bör varje stycke ha en sammanfattande mening. Även om detta inte är strikt obligatoriskt, kommer det att hjälpa din läsare att avsluta läsningen av varje stycke med en omfattande förståelse av den diskuterade punkten. Undvik att göra det för kort i förklaringen. Till exempel var stadion fylld av en stor publik. Gör det roligt genom att ge ett kreativt berättande som din läsare kan föreställa sig när du läser stycket. Undvik att bara lista de punkter som saknar korrekt beskrivning. Alla stycken ska vara skrivna med en konsekvent stil och mode och bör baseras på svaren på frågorna under intervjun.


Var konsekvent och koppla ihop styckena med påståendet du har tagit med i introduktionsdelen.

No comments:

Post a Comment