Monday, February 28, 2022

Typer av uppsatsstrukturer

Typer av uppsatsstrukturer



Det är inte bara en bokrapport eller en recension, utan typer av uppsatsstrukturer fördjupad tolkning av texten. För att svara på frågan måste du granska dina bevis och på så sätt visa sanningen i ditt påstående, typer av uppsatsstrukturer. Att bilda en uppfattning via forskning Bygga ett evidensbaserat argument. Inledning Bakgrundsinformation om ämnet Uttalande av din ståndpunkt i ämnet avhandling Översikt över argument som ska presenteras struktur Kroppsstycken stycke 1 Ämnessats som beskriver första argumentet Meningar som ger förklaringar och ger bevis till stöd för ämnessatsen Avslutande mening — länk till nästa stycke stycke 2 Ämnessats skissera andra argument Meningar som ger förklaringar och ger bevis till bakre ämnessats Avslutande mening — länk till nästa stycke Följande kroppsstycken Dessa följer samma struktur för så många argument som du vill föra fram till stöd för ämnet. Avslutande mening — länk till nästa stycke stycke 2 Ämnessats typer av uppsatsstrukturer problem identifierat Som ovan Avslutande mening — länk till nästa stycke Följande stycke i kropp Dessa följer samma struktur för så många frågor som du vill diskutera utifrån de uppgifter du har tillhandahållits. Exemplet nedan är från en retorisk analys av Martin Luther King Jr.





snabblänkar



Att skriva en akademisk uppsats innebär att forma en sammanhängande uppsättning idéer till ett argument. Eftersom uppsatser i huvudsak är linjära – de erbjuder en idé i taget – måste de presentera sina idéer i den ordning som är mest meningsfull för en läsare. Att framgångsrikt strukturera en uppsats innebär att ta hänsyn till en läsares logik. Fokus för en sådan uppsats förutsäger dess struktur. Det dikterar vilken information läsarna behöver känna till och i vilken ordning de behöver ta emot den. Således är din uppsatsstruktur nödvändigtvis unik för det huvudsakliga påståendet du gör. Även om det finns riktlinjer för att konstruera vissa klassiska essätyper, t.ex. Svara på frågor: Delarna typer av uppsatsstrukturer en uppsats.


En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta placerad i specialiserade delar eller avsnitt. Även korta uppsatser utför flera olika operationer: introducera argumentet, analysera data, lyfta motargument, avsluta. Inledningar och slutsatser har fasta platser, men andra delar inte. Motargument kan till exempel förekomma i ett stycke, som ett fristående avsnitt, som en del av början eller före slutet. Bakgrundsmaterial historisk kontext eller biografisk information, en sammanfattning av relevant teori eller kritik, typer av uppsatsstrukturer, definitionen av en nyckelterm förekommer ofta i början av uppsatsen, mellan inledningen och det första analytiska avsnittet, men kan också förekomma nära början av det specifika avsnitt som det är relevant för.


Det är bra att tänka på de olika uppsatsavsnitten som svar på en rad frågor som din läsare kan ställa när de möter din avhandling. Läsare bör ha frågor. Om de inte gör det är din avhandling med största sannolikhet helt enkelt en observation av fakta, inte ett påstående som kan diskuteras. För att svara på frågan måste du granska dina bevis och på så sätt visa sanningen i ditt påstående. Det här avsnittet "vad" eller "demonstration" kommer tidigt i uppsatsen, ofta direkt efter introduktionen. Eftersom du i huvudsak rapporterar vad du har typer av uppsatsstrukturer, det här är den del du kanske har mest att säga om när du börjar skriva.


Men var uppmärksam: det bör inte ta upp mycket mer än en tredjedel ofta mycket mindre av din färdiga uppsats. Om det gör det, typer av uppsatsstrukturer, uppsatsen kommer att sakna balans och typer av uppsatsstrukturer läsas som enbart sammanfattning eller beskrivning. Motsvarande fråga är "hur": Hur klarar avhandlingen utmaningen med ett motargument? Hur påverkar introduktionen av nytt material – ett nytt sätt att se på bevisen, en annan uppsättning källor – påståendena du gör? Vanligtvis kommer en uppsats att innehålla minst en "hur"-del. Kalla det "komplikation" eftersom du svarar på en läsares komplicerade frågor.


Det här avsnittet kommer vanligtvis efter "vad", men kom ihåg att en uppsats kan komplicera dess argument flera gånger beroende på dess längd, och att motargumentet ensamt kan förekomma nästan var som helst i en uppsats. Den här frågan tar upp de större konsekvenserna av din avhandling. Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang, typer av uppsatsstrukturer. När du svarar "varför", förklarar din uppsats sin egen betydelse, typer av uppsatsstrukturer. Även om du kanske gestikulerar den här frågan i din inledning, typer av uppsatsstrukturer, det fullständigaste svaret på det hör hemma i slutet av din uppsats. Om du utelämnar det kommer dina läsare att uppleva din uppsats som oavslutad – eller, ännu värre, som meningslös eller isolerad.


Kartläggning av en uppsats. Strukturera din uppsats typer av uppsatsstrukturer för en läsares logik innebär att undersöka din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordning, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas. Det enklaste sättet att göra detta är att kartlägga uppsatsens idéer via en skriftlig berättelse. Ett sådant konto ger dig en preliminär redovisning av dina idéer, typer av uppsatsstrukturer kommer att tillåta dig att påminna dig själv varje gång om läsarens behov för att förstå din idé. Essäkartor ber dig att förutsäga var din läsare kommer att förvänta sig bakgrundsinformation, motargument, noggrann analys av en primär källa eller en vändning till sekundärt källmaterial.


Uppsatskartor handlar inte så mycket om stycken som om delar av en uppsats. De förutser de stora argumenterande rörelserna du förväntar dig att din uppsats ska göra. Testa att göra din karta så här:. Din karta bör naturligtvis ta dig igenom några preliminära svar på de grundläggande frågorna om vad, hur, typer av uppsatsstrukturer, och varför. Det är dock inte ett kontrakt – ordningen i vilken idéerna uppträder är inte stel. Uppsatskartor är flexibla; de utvecklas med dina idéer. Tecken på problem. En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning".


Genomgångsuppsatser följer strukturen i sina källor snarare än att fastställa sina egna. Sådana essäer har i allmänhet en beskrivande tes snarare än en argumenterande, typer av uppsatsstrukturer. Var försiktig med styckeöppnare som leder av med "tid"-ord "först", "nästa", "efter", "då" eller "listar" ord "också", "en annan", "utöver". Även om de inte alltid signalerar problem, indikerar dessa styckeöppnare ofta att en uppsatss avhandling och struktur behöver arbeta: de föreslår att uppsatsen helt enkelt återger källtextens kronologi när det gäller tidsord: först händer detta, sedan att, och efteråt en annan sak. eller helt enkelt listar exempel efter exempel "Dessutom indikerar användningen av färg typer av uppsatsstrukturer sätt som målningen skiljer mellan gott och ont".


CopyrightElizabeth Abrams, för Writing Center vid Harvard University. Hoppa till main typer av uppsatsstrukturer. Huvudmeny Utility Menysökning. Harvard College Writing Program HARVARD. Vanliga frågor Boka ett möte Skrivresurser Engelsk grammatik- och språklärare Institutionsskrivande stipendiater Skrivresurser Skrivråd: The Barker Underground-bloggen Möt lärarna! Kontakta oss. Svara på frågor: Delarna av en uppsats En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta placerad i typer av uppsatsstrukturer delar eller sektioner. Kartlägga en uppsats Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas.


Försök att göra din karta så här: Ange din avhandling i en mening eller två, typer av uppsatsstrukturer skriv ytterligare en mening som säger varför det är viktigt att göra det påståendet. Ange, med andra ord, typer av uppsatsstrukturer, vad en läsare kan lära sig genom att utforska påståendet med dig. Här förutser du ditt svar på "varför"-frågan som du så småningom kommer att konkretisera i din slutsats. Börja din nästa mening så här: "För att bli övertygad av mitt påstående är det första en läsare behöver veta. Detta kommer att börja med att svara på "vad"-frågan. Alternativt kan du upptäcka att det första din läsare behöver veta är lite bakgrundsinformation. Börja var och en av följande meningar så här: "Nästa sak som min läsare behöver veta är.


Fortsätt tills du har kartlagt din uppsats. Tecken på problem En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Skrivresurser Strategier för att skriva uppsats Hur man läser en uppgift Hur man gör en närläsning Utveckla en avhandling som beskriver ämnessatser och skyltar Övergång: Se upp för kardborreband Hur man skriver en jämförande analys Avsluta uppsatsen: Slutsatser Korta guider till att skriva i disciplinerna. Snabblänkar Boka ett möte Drop-in-timmar Engelsk grammatik och språkhandledare Institutionsskrivande Fellows Harvard Guide till att använda källor Följ HCWritingCenter, typer av uppsatsstrukturer.


Copyright © Presidenten och stipendiaten vid Harvard College Rapport om intrång i upphovsrätten för digital tillgänglighet.





personligt berättande exempeluppsats



Hur påverkar introduktionen av nytt material – ett nytt sätt att se på bevisen, en annan uppsättning källor – påståendena du gör? Vanligtvis kommer en uppsats att innehålla minst en "hur"-del. Kalla det "komplikation" eftersom du svarar på en läsares komplicerade frågor. Det här avsnittet kommer vanligtvis efter "vad", men kom ihåg att en uppsats kan komplicera dess argument flera gånger beroende på dess längd, och att motargumentet ensamt kan förekomma nästan var som helst i en uppsats. Den här frågan tar upp de större konsekvenserna av din avhandling. Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang.


När du svarar "varför", förklarar din uppsats sin egen betydelse. Även om du kanske gestikulerar den här frågan i din introduktion, hör det fullständigaste svaret på den i slutet av din uppsats. Om du utelämnar det kommer dina läsare att uppleva din uppsats som oavslutad – eller, ännu värre, som meningslös eller isolerad. Kartläggning av en uppsats. Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas. Det enklaste sättet att göra detta är att kartlägga uppsatsens idéer via en skriftlig berättelse. En sådan redogörelse kommer att ge dig en preliminär redogörelse för dina idéer och gör att du kan påminna dig själv varje gång om läsarens behov för att förstå din idé.


Essäkartor ber dig att förutsäga var din läsare kommer att förvänta sig bakgrundsinformation, motargument, noggrann analys av en primär källa eller en vändning till sekundärt källmaterial. Uppsatskartor handlar inte så mycket om stycken som om delar av en uppsats. De förutser de stora argumenterande rörelserna du förväntar dig att din uppsats ska göra. Testa att göra din karta så här:. Din karta bör naturligtvis ta dig igenom några preliminära svar på de grundläggande frågorna om vad, hur och varför. Det är dock inte ett kontrakt – ordningen i vilken idéerna uppträder är inte stel. Uppsatskartor är flexibla; de utvecklas med dina idéer. Tecken på problem. En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning".


Genomgångsuppsatser följer strukturen i sina källor snarare än att fastställa sina egna. Det här diagrammet ger en uppfattning om vilka olika roller stycken kan spela i en uppsatsuppgift med blandad struktur. Figur 1. Det finns flera olika stilar att välja mellan när man bygger en uppsats med blandad struktur. Förbättra den här sidan Läs mer. Hoppa till huvudinnehållet. Modul 6: Skrivprocessen. Söka efter:. Gemensamma uppsatsstrukturer Inlärningsmål Undersök strukturen och organisationen av vanliga typer av uppsatser. Argumenterande uppsats: Blockformat Inledning Bakgrundsinformation om ämnet Uttalande av din ståndpunkt i ämnet avhandling Översikt över argument som ska presenteras struktur Kroppsstycken stycke 1 Ämnessats som beskriver första påståendet Meningar som ger förklaringar och ger bevis till stöd för ämnessatsen Avslutande mening — länk till nästa stycke stycke 2 eller fler Ämnessats som beskriver andra påståendet Meningar som ger förklaringar och ger bevis till bakre ämnesmening Avslutande mening — länk till nästa stycke stycke 3: motbevisning Ämnessats som beskriver eventuella motargument Tillhandahåll bevis för att vederlägga motargument Slutsats Sammanfattning av huvudpunkterna i body Återställning av ståndpunkten Argumenterande uppsats: motbevisning genomgående Den här typen av format fungerar bra för ämnen som har uppenbara för- och nackdelar.


Jag föreställde mig något ganska abstrakt: långa, uppstyltade samtal som funderade över meningen med livet. Men det jag fick var något helt annat. En ung man i jeans, Mr. Och snarare än att dra in oss i pedantiska argument om oklara filosofiska punkter, engagerade Rob oss på vår nivå. För att prata fri vilja tittade vi på våra egna val. För att prata etik tittade vi på dilemman vi själva hade ställts inför. Jag lärde mig att om jag släpper mina förutfattade meningar kan jag faktiskt få ut mycket av ämnen jag tidigare avvisat. Klassen lärde mig – på mer än ett sätt – att se på saker med ett öppet sinne. En beskrivande uppsats ger en detaljerad sensorisk beskrivning av något. Precis som berättande essäer låter de dig vara mer kreativ än de flesta akademiska skrifter, men de är mer fokuserade än berättande essäer.


Du kan beskriva en specifik plats eller föremål, snarare än att berätta en hel historia. En beskrivande uppsats kan vara ganska löst strukturerad, men den bör vanligtvis börja med att introducera föremålet för din beskrivning och avsluta med att rita en helhetsbild av det. Det viktiga är att använda noggranna ordval och bildspråk för att skapa en originell beskrivning av ditt objekt. På söndagseftermiddagar spenderar jag gärna min tid i trädgården bakom mitt hus. Trädgården är smal men lång, en grön korridor som sträcker sig från husets baksida, och jag sitter på en gräsmatta längst in för att läsa och koppla av.


Jag är i mitt lilla fridfulla paradis: trädets skugga, känslan av gräset på mina fötter, fiskens milda aktivitet i dammen bredvid mig. Min katt korsar trädgården smidigt och hoppar upp på staketet för att undersöka den från ovan. Från sin abborre kan han vaka över sitt lilla kungarike och hålla ett öga på grannarna. Därmed är jag ensam kvar med fisken, vars hela värld är dammen vid mina fötter. Fisken utforskar dammen varje dag som för första gången, provocerar och inspekterar varje sten. Jag känner ibland likadant med att sitta här i trädgården; Jag känner platsen bättre än någon annan, men när jag återvänder känner jag mig fortfarande tvungen att uppmärksamma alla dess detaljer och nyheter – en ny fågel som sitter i trädet, gräsets tillväxt och rörelsen hos insekterna som den skyddar...


När jag sitter ute i trädgården känner jag mig lugn. Jag känner mig hemma. Och ändå känner jag alltid att det finns mer att upptäcka. Gränserna för min trädgård må vara små, men det finns en hel värld i den, och det är en jag aldrig kommer att tröttna på att bo i. Även om varje uppsatstyp testar dina skrivfärdigheter, testar vissa uppsatser också din förmåga att läsa noggrant och kritiskt. En retorisk analys tittar på en övertygande text t.ex. ett tal, en uppsats, en politisk tecknad serie när det gäller de retoriska redskapen den använder och utvärderar deras effektivitet.


Inledningen av en retorisk analys presenterar texten, lite bakgrundsinformation och ditt examensarbete; kroppen omfattar själva analysen; och slutsatsen avslutar din analys av texten och betonar dess relevans för bredare frågor. Exemplet nedan är från en retorisk analys av Martin Luther King Jr. En litterär analysuppsats presenterar en närläsning av ett litteraturverk – t.ex. Det är inte bara en bokreportage eller en recension, utan en fördjupad tolkning av texten. Litterär analys tittar på saker som miljö, karaktärer, teman och bildspråk. Målet är att noggrant analysera vad författaren förmedlar och hur. Införandet av en litterär analysuppsats presenterar texten och bakgrunden och ger ditt examensarbete; Brödtexten består av närläsningar av texten med citat och analys till stöd för ditt argument; och avslutningen betonar vad ditt förhållningssätt säger oss om texten.


För muspekaren över exemplet nedan, introduktionen till en litterär analysuppsats om Frankenstein , för att lära dig mer. I denna läsning är huvudpersonen Victor Frankenstein en stabil representation av den moderna vetenskapens känslolösa ambition genom hela romanen. Den här essän hävdar dock att Shelley långt ifrån ger en stabil bild av karaktären, använder skiftande berättande perspektiv för att skildra Frankenstein i ett allt mer negativt ljus allt eftersom romanen fortsätter.

No comments:

Post a Comment